Apple pare să lucreze la o pereche de ochelari de realitate augmentată

O serie de rapoarte obținute de Gizmodo ne indică posibilitatea apariției unor ochelari de realitate augmentată construiți de Apple

0
156
Un concept de design pentru ochelarii Apple. Sursa foto: Tailosive Tech/YouTube
Un concept de design pentru ochelarii Apple. Sursa foto: Tailosive Tech/YouTube

Un raport elaborat de un contractor de Securitate și Sănătate în Muncă pentru Apple a fost trimis din greșeală la sute de angajați Apple și a ajuns în posesia Gizmodo.com. Acest raport include peste 70 de incidente cu diverse accidentări suferite de angajați ai companiei, de la evenimente minore precum angajați care s-au lovit de uși până la angajați care au avut nevoie de îngrijiri medicale după ce au testat produse ale companiei.

Unul din incidentele mai interesante cuprinse în raport arată cum un angajat s-a plâns de dureri ale ochilor după ce a testat un prototip al unui nou dispozitiv. Angajatul crede că durerea este un rezultat direct al folosirii prototipului. Pe lângă aceasta, sigiliul dispozitivului a fost raportat rupt. Deși acest raport folosește un limbaj care ascunde tipul de prototip care era testat, Gizmodo speculează că este posibil să fie o nouă versiune de ochelari inteligenți.

Un alt raport menționează cum un angajat a fost trimis la oftalmolog după ce a lucrat cu un prototip și a început să aibe dureri și a văzut „laser flashes”. Din nou, formularea este foarte vagă, dar sugerează că Apple ar putea lucra la un viitor dispozitiv de realitate augmentată.

Apple deja și-a exprimat interesul pentru AR, adică realitate augmentată. CEO-ul companiei, Tim Cook, vede un potențial major în dezvoltarea aplicațiilor de realitate augmentată iar impactul pe care acestea l-ar putea avea asupra oamenilor este mai mare decât cel avut de smarphone-uri. Așadar suspiciunea că Apple ar putea lucra la niște ochelari inteligenți nu e chiar așa trasă de păr.

Potențialul realității augmentate

Mulți analiști analizează împreună realitatea virtuală și realitatea augmentată, dar există un motiv pentru care Apple și IDC consideră că realitatea augmentată au un potențial pe term lung mai mare. Imersiunea completă într-o lume a realității virtuale poate părea interesantă, dar oamenii își doresc să rămână conectați la lumea reală și la ceilalți oameni. Realitatea augmentată promite să îmbunătățească legăturile dintre oameni, în loc să le taie. Succesul jocului Pokémon GO reprezintă un exemplu al potențialului AR.

Momentan Apple începe prin a vedea cum realitatea augmentată poate juca un rol împreună cu iPhone-ul. Raportul de la Bloomberg notează că Apple încearcă să implementeze AR împreună cu camera iPhone-ului, ceea ce ar permite utilizatorilor să „pună efecte virtuale și obiecte pe o persoană”. Utilizatorii de Snapchat ar trebui să sesizeze diferențele.

Dar crearea unor dispozitive diferite pentru realitate augmentată reprezintă o provocare nouă pentru Apple, după cum demonstrează și eșecul pe care l-au avut ochelarii de la Google, Google Glass. Deși este posibil să privești ochelarii de la Google ca fiind mult înaintea vremurilor, deoarece aceștia au avut un oarecare succes la utilizări industriale, experiența Google furnizează lecții importante pentru Apple, pe care Apple trebuie să le ia în considerare dacă vrea să construiască un dispozitiv pentru publicul larg.

Printre lecțiile pe care Apple trebuie să le ia în considerare se numără construirea unui dispozitiv la un preț accesibil și promovarea acestuia ca un accesoriu, nu ca un dispozitiv ciudat pentru tocilari. Google a eșuat în a găsi un scop precis pentru Glass, iar ideea că dispozitivul este folosit de oameni dubioși pentru a-i înregistra pe ceilalți a pecetluit soarta acestuia în ochii publicului larg.

Este greu de spus acum dacă Apple va reuși să devină lider în cursa tehnologiilor AR și să facă pentru acest domeniu ce a reușit cu iPhone-ul pentru smartphone-uri. Dar un potențial eșec cu siguranță nu se va datora unei lipse de încercări. Faptul că realitatea augmentată va depăși realitatea virtuală pe termen lung, și Apple care îmbrățișează această tehnologie cu brațele deschise îi pot da un avânt în fața competitorilor, dacă va reuși să evite greșelile din trecut ale foștilor competitori.

Lasă un comentariu