Fitbit Charge 2 vs Fitbit Blaze: ce brățară fitness ți se potrivește?

Comparăm cele mai bune două brățări fitness de la Fitbit pentru a putea să faci o alegere informată

0
181
Fitbit Charge 2 vs Fitbit Blaze
Fitbit Blaze (stânga) și Fitbit Charge 2 (dreapta. Sursa: fitbit.com

Fitbit a avut ultimile 12 luni destul de agitate. Pe lângă achizițiile pe care le-au făcut (inclusiv Vector Watch), a lansat Fitbit Blaze în Ianuarie 2016, acesta fiind vârful de gamă pe care Fitbit îl putea oferi în materie de brățări fitness, atât pe parte de harware cât și pe parte de software. Dar în a doua parte a anului Fitbit a lansat și Charge 2, o versiune îmbunătățită a faimosului deja Charge.

Ambele dispozitive au o serie de caracteristici unice și se pune problema care dintre ele este cel mai potrivit pentru tine? Stai fără grijă, echipa wearables.ro este aici să te ajute. Vom compara cele două dispozitive unul lângă altul astfel încât să îți fie ușor să te decizi care este cel potrivit pentru tine.

Design

Fitbit Charge 2
Fitbit Charge 2. Sursa foto: dcrainmaker.com

Prima diferență care iese în evidență între cele două brățări o reprezintă design-ul. Charge 2 seamănă foarte mult cu prima versiune și menține aspectul brățării și senzația pe care ți-o dă cu care deja a obișnuit utilizatorii. Ecranul OLED alb-negru este de 4 ori mai mare decât la versiunea anterioară.

Fitbit Blaze
Fitbit Blaze. Sursa foto: fitbit.com

Fitbit descrie Blaze ca un „ceas fitness”, ceea ce înseamnă că au luat tehnologia brățărilor fitness pe care le-au făcut și au pus-o într-o formă diferită. Blaze este destul de subțire și lucios, fiind mult mai subțire decât Apple Watch Series 2, de exemplu. Ce e interesant la acest model e faptul că modulul principal, cel care conține ecranul, se desprinde de carcasa care îl ține și de brățară, permițând schimbarea atât a brățării cât și a carcasei. În mod obișnuit Blaze vine cu o brățară de cauciuc, dar există și brățări de oțel inoxidabil sau piele.

La capitolul design niciunul din cele două dispozitive nu va câștiga vreun premiu în viitorul apropiat, așa că alegerea între cele două variante ține de preferință. Dacă vrei să îți înlocuiești ceasul, atunci Blaze este opțiunea potrivită. Dacă în schimb vrei ceva mai mic, ce poate complementa ușor alt accesoriu purtat la încheietură, atunci Charge 2 e mai potrivit.

Caracteristici

Fitbit Charge 2 Workouts
Trei din modurile de tracking pe care le are Charge 2. Sursa foto: gadfit.com

În multe privințe Blaze și Charge 2 sunt identice. Amândouă numără pașii, caloriile arse, scările urcate, timpul activ, pulsul și calitatea somnului. În plus, amândouă au câteva moduri de sport ca în poza de mai sus, ce îți urmăresc anumite exerciții în particular folosind senzorul de puls.

Niciunul din ele nu are GPS, dar se poate conecta la un smartphone să urmărească informațiile furnizate de GPS-ul telefonului, care vor fi adăugate informațiilor despre cursa ta. Amândouă dispozitive folosesc SmartTrack, o funcție care detectează în mod automat exercițiul pe care îl faci și îl urmărește prin intermediul aplicației. Poate să fie un sprint scurt după autobuz sau un maraton – toate informațiile ajung în fluxul de date.

Mulțumită unui update al Blaze-ului toate diferențele majore între cele două au dispărut. Înaintea acestui update, Charge era mai bun având Cardio Fitness Level și Guided Breathing, dar acum ambele au aceste funcții.

Monitorul cardiac al Fitbit Blaze
Fitbit Blaze. Sursa foto: pcadvisor.co.uk

Cardio Fitness Level este o funcție care îți indică nivelul de pe care îl ai. Purtând tracker-ul în timpul somnului, acesta măsoară pulsul tău atunci când te odihnești, iar împreună cu profilul tău – vârsta, înălțimea, greutatea și măsurătorile exercițiilor îți oferă un scor destul de precis, ce până acum era rezervat ceasurilor de top de la Garmin.

Apoi avem exercițiile de respirat. Folosind măsurătorile pulsului, Blaze și Charge 2 îți ghidează exercițiul de respirație pentru a-ți găsi un ritm bun. Poți efectua sesiuni de 2 sau 5 minute numai bune pentru relaxare sau pentru răcorirea de după un exercițiu.

Pe lângă aceste funcții pe care le-a primit în urma update-ului pentru a ajunge la aceleași performanțe ca Charge, Fitbit Blaze mai oferă și FitStar – aplicația de exerciții inteligente construită de o firmă ce a fost cumpărată de Fitbit anul trecut. Sunt prezente trei sesiuni ghidate: încălzire/răcorire, Exerciții de 7 minute și Abdomene în 10 minute. Nu sunt neapărat spectaculoase, dar este o caracteristică utilă pentru cei ce vor să lucreze acasă mai mult.

Monitorizarea pulsului

Fitbit Charge 2
Fitbit Charge 2. Sursă foto: Sarah Tew/CNET

Ambele dispozitive au un senzor de monitorizare a pulsului PurePulse. Performanța acestuia este destul de similară la ambele dispozitive. Precizia acestuia în cadrul antrenamentelor ușoare sau alergatului constant este destul de ridicată, dar în cazul activităților intense ambele dispozitive suferă de un lag.

Algoritmul Fitbi este destul de bun în a procesa informațiile întârziate primite de la dispozitiv în rapoarte care apar după terminarea exercițiilor, ceea ce este un lucru bun. Dacă ai nevoie de un monitor exact care să îți ofere în timp real nivelul pulsului astfel încât să menții pulsul la un anumit nivel, va trebui să cauți o altă alternativă. În rest, pentru exerciți normale și monitorizare obișnuită, senzorul din ambele dispozitive face o treabă destul de bună.

Notificări

Notificare pe Fitbit Blaze
O notificare Snapchat pe Fitbit Blaze. Sursa foto: Daniel Roman

Ambele dispozitive oferă suport pentru notificări, ceea ce a devenit o normă în zilele noastre chiar și pentru brățările fitness, nu doar pentru smartwatch-uri. Ambele afișează apelurile, SMS-urile și alertele din calendarul default al Android sau iOS, dar Blaze oferă suport și pentru aplicații ale terților. În plus, ecranul mai mare al lui Blaze permite afișarea unor notificări mai bune și mai bogate.

Blaze permite chiar citirea completă a mesajelor în timp ce Charge 2 îți oferă doar o notificare că e cazul să îți scoți telefonul din buzunar să îl verifici.

Durata de viață a bateriei

Încărcător Fitbit Blaze
Încărcător Fitbit Blaze. Sursa foto: gadfit.com

Fitbit promite o durată de viață a bateriei de cinci zile pentru Blaze, ceea ce a fost confirmat de mai multe teste ale utilizatorilor. Chiar și măsurând câteva exerciții, bateria a cedat după cinci zile. Și bateria lui Charge 2 durează cam la fel, ceea ce e destul de impresionant, dar nu se compară cu Garmin Forerunners sau Whithings Steel HR.

Verdict

După cum am menționat și mai sus, până să primească update-ul de firmware Blaze era destul de slăbuț comparativ cu Charge 2. Dar de la update cele două dispozitive sunt aproape identice în ceea ce privește caracteristicile. Singurul lucru care le diferențiază cu adevărat e aspectul. Charge 2 este mult mai discret pe când Blaze e potrivit pentru cei care vor să își înlocuiască ceasul.

Lasă un comentariu