Dispozitivele wearables ajută la depistarea bolii Lyme

0
155
Michael P. Snyder
Profesorul Michael Snyder de la Standford evidențiază dispozitivele wearable pe care le-a folosit pentru monitorizarea din cadrul studiului. Sursa foto: Steve Fisch/AP

Anul trecut profesorul Michael Snyder, președintele secției de genetică de la Standford University School of Medicine se afla într-un avion cu destinația Norvegia pentru o vacanță împreună cu familia. Avea asupra sa un smartwatch Basis (din păcate producția a fost oprită și dispozitivele rechemate din cauza unor probleme cu supraîncălzirea), un monitor de radiații RedTarge și trei oximetre de la iHealth, Scanadu și Masimo. Avea de asemenea și aplicația Moves pe telefonul său. Împreună aceste dispozitive colectau informații despre puls, nivelul de oxigenare al sângelui, temperatura la nivelul pielii și activitatea sa, incluzând somul, pașii făcuți, mersul cu bicicleta sau alergatul, caloriile arse, accelerația și expunerea la radiațiile gama și X.

Dar această concentrare de dispozitive nu era specifică doar acestui zbor. Profesorul Snyder purtat aceste dispozitive în mod regulat timp de doi ani ca parte a unui studiu pe 60 de oameni, și de multe ori le calibra folosind teste medicale standard. Scopul acestui studiu? Să afle cât de utile pot fi aceste dispozitive wearable pentru a diagnostica bolile în mod timpuriu. Rezultatele studiului au fost publicate în PLOS în luna ianuarie.

Ce observase Snyder în călătoriile anterioare cu avionul era faptul că nivelul de oxigenare al sângelui scădea în timpul zborului și își revenea destul de repede după aterizare. În cazul zborurilor lungi nivelul de oxigenare tinde să își revină spre finalul călătoriei, odată ce corpul începe să se adapteze. Această slabă oxigenare duce la starea de oboseală pe care o resimt cei mai mulți dintre pasagerii curselor cu avionul.

Ce a fost specific acestui zbor a fost faptul că nivelul de oxigenare nu a revenit la nivelul obișnuit după aterizare așa cum se întâmpla de obicei. De asemenea, pulsul care obișnuia să crească la începutul zborului dar scădea rapid la normal nu și-a revenit la fel de repede ca de obicei. Ceva era în neregulă.

După aterizare a sesizat și o ușoară febră care l-a cuprins. S-a întrebat ce anume făcuse diferit în ultimile săptămâni care ar fi putut cauza aceste simptome și a realizat destul de repede că e posibil să fi fost infestat cu boala Lyme, deoarece în urmă cu două săptămâni și-a ajutat fratele să construiască un gard într-o zonă rurală infestată cu căpușe.

A reușit să convingă un doctor norvegian să îi prescrie antibioticele necesare și după ce s-a întors acasă și-a făcut niște teste de sânge careu au confirmat diagnosticul.

Pe lângă această reușită, echipa care a participat la studiu sugerează că dispozitivele wearable pot identifica rezistența la insulină, un precursor al diabetului de tip 2, folosind un algoritm care examinează pașii și diferențele dintre nivelul pulsului de pe timpul zilei și cel de pe timpul nopții.

Dar este oare necesar să porți toate acele dispozitive tot timpul pentru a beneficia de această metodă de diagnostic? Snyder susține că nu este necesar, smartwatch-ul Basis și oximetrul de la iHealth ar fi fost suficiente în cazul lui. Apoi, cu ajutorul unor algoritmi potriviți, smartwatch-ul tău te-ar putea alerta cu un mesaj atunci când detectează că ceva e în neregulă, precum un puls ridicat pe timp îndelungat atunci când nu desfășori nicio activitate.

Cercetătorii au în raportul lor că, bineînțeles, „este posibil ca folosirea dispozitivelor wearable să ducă la o creștere a numărului de alarme false și de supradiagnosticarea bolilor. Numărul de alarme false depinde de pragul de detecție care este setat, iar acest prag poate fi personalizat”.

Deci nu e cazul să folosești rezultatele acestui studiu pentru a încerca să te autodiagnostichezi. Doctorul Atul Butte de la University of California, care nu a fost implicat în redactarea acestui studiu, atenționează: „această abordare va ajuta oamenii de știință mai mult decât va ajuta publicul, până vom avea mai multe date despre ce este normal și ce nu. Țineți minte, nivelul de referință cu care se compară aceste măsurători este mereu în mișcare. Noi tot timpul îmbătrânim, tot timpul suntem expuși la diverse lucruri. Doar pentru că apare o deviație nu înseamnă că este anormală”.

Lasă un comentariu