Un now senzor poate analiza transpirația pentru a detecta boli

0
160
Senzor dermic
Acesta nu este senzorul descris în articol, dar poate fi destul de asemănător. Sursa foto: phys.org

Un studiu publicat luni de o echipă de cercetători de la Universitatea Standford, în colaborare cu cei de la Universitatea Berkeley, California, ne arată cum au reușit să dezvolte un senzor wearable care se poartă la încheietura mâinii și care analizează transpirația pentru a ajuta la diagnosticul fibrozei chistice, diabetului și a altor boli.

Senzorul colectează picături de transpirație, măsoară moleculele constituente și apoi transmite rezultatele electronic pentru analiză și diagnostic via un smartphone.

Spre deosebire de senzorii anteriori care colectau transpirație pentru analiză, acest nou senzor nu are nevoie ca pacienții să stea nemișcați pentru lungi perioade de timp, pentru a putea colecta mostrele necesare. „Este un uriaș pas înainte” a declarat co-autorul studiului Carlos Milla, profesor asociat de pediatrie la Universitatea Standford.

Dispozitivul wearable este format dintr-un sistem cu două părți de senzori flexibili și microporcesor care se lipește de piele, stimulează glandele sudoripare și apoi detectează prezența diferitelor molecule sau ioni pe baza semnalelor lor electrice.

Nivele ridicate de ioni de clorură, de exemplu, sunt un indicator al fibrozei chistice, în timp ce nivele ridicate de glucoză pot indica prezența diabetului în stadii incipiente. Metodele convenționale de diagnosticare a fibrozei chistice – o boală genetică care cauzează acumularea mucusului în plămâni, pancreas și alte organe – necesită ca pacienții să viziteze un centru specializat și să stea nemișcați pentru 30 de minute în timp ce sunt folosiți electrozi pentru stimularea glandelor sudoripare din piele pentru a colecta transpirația pentru a fi testată.

Dispozitivul nou creat, spre comparație, stimulează pielea să producă cantități infime de transpirație, le evaluează rapid conținutul și apoi transmite datele prin intermediul unui smartphone către un server care analizează rezultatele, iar toate acestea se întâmplă simultan în timp real. Pentru acest studiu cercetătorii au măsurat și nivelul glucozei din transpirație, care corespunde nivelului de glucoză din sânge, ceea ce face acest dispozitiv folositor pentru monitorizarea diabetului.

Dar această tehnologie poate fi folosită pentru a măsura și alți constituenți ai transpirației, precum ioni de sodiu și potasiu, ceea ce înseamnă că platforma poate măsura „practic orice se găsește în transpirație”. „Dispozitivele wearable se potrivesc foarte bine pentru măsurarea transpirației, care este o sursă bogată de informații” a declarat Ronald Davis, co-autor al studiului și profesor de biochimie și genetică la Universitatea Standford.

Echipa lucrează acum la un studiu clinic pe scară largă pentru a studia corelațiile dintre înregistrările acestor senzori ce analizează transpirația și sănătate. Speranța pe termen lung este să integreze acești senzori în smartwatch-uri pentru a putea monitoriza populația pe scară largă.

Lasă un comentariu