Participanți la un maraton. Sursa foto: pixabay.com
Participanți la un maraton. Sursa foto: pixabay.com

Conform unui studiu publicat în jurnalul Nature, alergatul este contagios. Atunci când oameni pe care îi cunoști aleargă mai mult, acest lucru de face și pe tine să alergi mai mult.  Nivelul de molipsire variază în funcție de nivelul relativ de activitate și de genul celor care sunt în relații de prietenie. Alergătorii mai puțin activi îi influențează pe cei mai activi, dar nu și invers. Și atât femeile cât și bărbații îi influențează pe bărbați, dar pe femei doar alte femei le influențează. În mod interesant, cercetătorii au descoperit că oamenii sunt mai predispuși să fie delăsători dacă și cei din cercul lor de prieteni sunt delăsători.

Pentru a ajunge la aceste rezultate cercetătorii au studiat tiparele de activitate zilnice a mai mult de 1 milion de oameni pe o perioadă de cinci ani. Aceștia au alergat cumulat peste 350 milioane de kilometri.

„Pentru o zi obișnuită, în medie, un kilometru adițional alergat de prieteni poate motiva pe cineva să alerge în plus trei zecimi de kilometru iar 10 minute adiționale alergate de prieteni poate motiva pe cineva să alerge în plus trei minute”, au spus autorii.

Cercetătorii au utilizat un set de date care înregistra locația geografică, legăturile sociale și tiparele de activitate zilnice și le adăuga într-o rețea globală de atleți. Informațiile au fost obținute cu ajutorul dispozitivelor wearables și au constat în distanța parcursă zilnic, durata, ritmul și caloriile arse de către alergători.

Cercetătorii au descoperit o corelație clară. Comparându-ne cu alții putem să alergăm mai mult și pentru mai mult timp. Acest lucru este mai pregnant atunci când ne comparăm cu cei care performează mai puțin ca noi – poate din cauza a ceva ce cercetătorii au denumit „protejarea propriei superiorități”. Dar a existat un efect pozitiv și când alergătorii s-au comparat cu cei care performau mai mult decât ei.

Genul este destul de important. Bărbații sunt mult mai competitivi, în special atunci când își măsoară performanțele față de alți bărbați. Și deși bărbați sunt influențați și de aliți bărbați și de femei, doar alte femei pot să influențele femeile.

Acum ai scuza perfectă să îți distribui pe facebook rezultatele exercițiilor. Poți spune că încerci în mod subtil să îi încurajezi pe alții să ți se alăture.

Lasă un comentariu