Rezistența la apă a dispozitivelor wearable: tot ce trebuie să știi

Rezistent la apă sau impermeabil? Care variantă e mai bună și de ce?

0
101

„Este rezistent la apă?” Asta e o întrebare care este pusă la fel de des ca „cât ține bateria?” și „arată bine?”. Fie că vorbim de monitoare de fitness sau de smartwatch-uri, nu toate dispozitivele wearable actuale rezistă la o baie în piscină.

Problema rezultă din faptul că nu toate companiile spun clar dacă dispozitivele lor sunt sau nu rezistente la apă. Impermeabilitatea nu este același lucru cu rezistența la apă, iar standardele IP sunt o enigmă pentru mulți.

Dacă te chinui să înțelegi ce înseamnă toate astea, dacă nu îți este încă clar care este diferența dintre impermeabil și rezistent la apă, stai fără grijă! Mai jos îți vom explica ce înseamnă termenii aceștia și care sunt cele mai bune oferte din acest domeniu.

Impermeabil sau rezistent la apă?

Diferența dintre cele două este destul de mare dar confuzia pe care acești termeni o creează poate face ca un proprietar de wearable să rămână cu o bucată de plastic stricată la mână. Rezistența la apă este o protecție de nivel inferior împotriva apei prin care producătorii de dispozitive se asigură că produsul este conceput să facă față infiltrațiilor apei.

Impermeabilitatea înseamnă că apa nu are cum să afecteze dispozitivul în niciul fel. Problema e că nu există un standard al industriei care să clasifice ceva ca fiind impermeabil. Din acest motiv unele dispozitive sunt marcate ca impermeabile deși nu sunt, iar altele sunt marcate ca rezistente la apă când de fapt sunt impermeabile.

IP – vine de la ingress protection, care înseamnă protecție împotriva pătrunderii, și este un sistem de rating dezvoltat de International Electrotechnical Commission (IEC). Multe dispozitive au în specificații ceva de genul IP67 sau IP68.

În prezent acest rating este folosit pentru a determina două lucruri. Prima cifră reprezintă abilitatea dispozitivului de a opri pătrunderea obiectelor solide, precum praful. A doua cifră se referă la protecția împotriva lichidelor. Cu cât numărul e mai mare, cu atât protecția dispozitivului împotriva lucrurilor ce l-ar putea distruge e mai bună.

Mai jos poți vedea un tabel cu explicațiile fiecărui nivel de protecțieal acestui standard. Sursa informațiilor este http://www.mpl.ch/info/IPratings.html

Tabel cu valorile pe care sistemul de rating IP le are și explicațiile aferente
Tabel cu valorile pe care sistemul de rating IP le are și explicațiile aferente

ATM – vine de la atmosfere și se referă la măsurătoarea folosită în testele de presiune. Acele măsurători de presiune sunt traduse în adâncimea pe care  un dispozitiv o poate suporta sub apă. Așadar, dacă ai un smartwatch care promite o rezistență de 5 ATM, înseamnă că rezistă la o presiune echivalentă cu o adâncime de 50m. Smartwatch-urile de la Pebble (care a fost cumpărat de Fitbit) sunt impermeabile până la o presiune de 5 ATM, conform site-ului lor.

Presiunea apei poate varia, mai ales atunci când înoți, așa că dispozitivele care au o rezistență de 1 ATM sau 3 ATM nu sunt considerate bune pentru înotat. Cel mai bine e să verifici pe site-ul companiei deoarece aceste rating-uri pot să varieze.

Apple Watch 2

Smartwatch-uri Apple Watch 2 scufundate sub apă
Apple Watch 2

Dacă erai supărat că nu puteai să înoți cu prima versiune a Apple Watch-ului, acum poți sta liniștit. Apple Watch 2 este rezistent până la o adâncime de 50 m atât în apă dulce cât și în apă sărată. Fie că mergi la piscină sau înoți puțin în ocean, te poți bucura de monitorizarea oferită de Apple prin intermediul acestui dispozitiv.

Deși înotatul în piscină este OK, cei de la Apple spun că dispozitivul nu este potrivit pentru „scufundări, schi nautic sau alte activități care implică apă cu viteză mare sau la adâncimi mari”. Așadar ai fost avertizat.

Apple Watch 1

Smartwatch-uri Apple Watch 1
Apple Watch 1

Prima versiune a Apple Watch avea un rating IPX7, ceea ce înseamnă o rezistență la stropi și jeturi de apă. Așadar este OK să îl porți atunci când mergi la sală, când te prinde ploaia sau când te speli pe mâini. Dar cu siguranță nu este impermeabil, deci înotatul cu acest smartwatch nu este indicat.

Există un video care pare să sugereze că smartwatch-ul este totuși mai rezistent la apă decât vrea Apple să credem. Dar dacă vrei să fii sigur că nu rămâi cu o brățară foarte scumpă la mână, cel mai bine e să asculți sfaturile producătorului.

Fitbit

Câteva monitoare de fitness Fitbit sub apă
Câteva Fitbituri sub apă

Compania care vinde cele mai multe fitness trackers are un singur produs în lisă care este suficient de rezistent la apă cât să permită purtarea acestuia în timp ce înoți. Este vorba despre Fitbit Flex 2. Precum Apple Watch 2, rezistă scufundării la o adâncime de până la 50 de metri și poate fi folosit atât în apă dulce cât și în apă sărată.

Fitbit Alta este rezistent doar la duș, conform paginii de ajutor de pe site-ul Fitbit. Iar restul e bine să le dai jos de pe mână atunci când intri în baie. Pe lângă faptul că nu rezistă la scufundări, cei de la Fitbit mai spun pe pagina de suport „nu e bine să faci duș cu tracker-ul tău. Deși puțină apă nu va strica aparatul, purtarea acestuia 24/7 nu permite pielii să respire. Oricând tracker-ul se udă, usucă-l corespunzător înainte să îl porți din nou.

Fitbit Surge este, aparent, rezistent până la o presiune de 5 ATM, dar recomandarea de a nu-l purta la înot rămâne în picioare.

Smartwatch-uri Android Wear

Un smartwatch Android Wear sub apă
Android Wear sub apă

Majosirtatea smartwatch-urilor Android Wear vin cu un rating de rezistență IP67, deși există și câteva anomali precum Tag Heuer Connected Modular 45 care poate fi folosit chiar și atunci când înoți.

Ratingul IP67 înseamnă că dispozitivul poate fi scufundat într-un metru de apă pentru 30 de minute. Chiar dacă asta pare suficient de bine cât să îți permită să îl folosești la piscină, de fapt nu poți. Acest rating relevă că dispozitivul nu este conceput pentru înot, scufundări sau imersiuni prelungite în apă. Să te speli pe mâini sau să te plouă puțin este OK, dar dacă încerci mai mult de atât e posibil să ai ghinion.

Sony Smartwatch 3, un smartwatch destul de vechi dar încă popular, are un rating de IP68, ceea ce înseamnă că este protejat împotriva apei atât timp cât nu îl scufunzi mai mult de 10 metri pentru mai mult de 30 de minute. Iar apa trebuie să fie apă dulce. Cei de la Sony spun că poate fi folosit în piscine cu apă clorinată dacă îl clătești cu apă dulce după aceea. Apa de mare și piscinele cu apă sărată nu sunt recomandate.

Casio Smart Outdoor Watch WSD-F20 este rezistent la apă până la o adâncime de 50 de metri. Iar The Mission by Nixon vine cu un rating de 10ATM, ceea ce înseamnă că poți să îl porți până la o adâncime de 100 de metri, ceea ce îl face să aibe cea mai mare protecție a unui dispozitiv Android Wear de până acum.

Garmin

Smartwatch-uri Garmin
Smartwatch-uri Garmin

Garmin s-a asigurat că majoritatea trackerelor lor pot fi purtate la piscină. Vivosmart 3 și Vivosmart HR+ au o rezistență de 5 ATM, ceea ce înseamnă că rezistă până la 50 de metri, la fel ca smartwatch-urile Pebble.

Iar pe partea de smartwatch-uri, cele pentru triatloniști, precum Forerunner 935 sau Fenix 5, sunt și ele rezistente până la o adâncime de 50 de metri.

Tu ce dispozitiv wearable care este rezistent la apă? Dacă nu este încă, ce mai aștepți să îți iei unul căruia să nu îi porți de grijă acolo pe unde mergi, mai ales că vine vara și piscinile ne atrag.

Lasă un comentariu